Altijd op de hoogte
met GemaQ

02.06.2022

Rob van Herpen: Zie GemaQ als handvat…

Iedereen kiest zijn eigen moment van toetreding bij GemaQ. Rob van Herpen, van Hanex Hospitality Group, is er vanaf het allereerste moment bij. Wat kan Rob daar zelf over vertellen: “Ik ben één van de medeoprichters van SWO de Splinter destijds, dat is volgens mij in 2008 geweest. Uiteindelijk zijn we begonnen met zevenendertig locaties van vijf of zes ondernemers. ‘Samen sta je sterk,’ zo was de gedachte. In die tijd had ik vijf tankstations, en het is gewoon heel simpel: als je met vijf locaties inkoopt, of afspraken wilt maken met de Red-Bulls van deze wereld, dan sta je met zevenendertig locaties veel sterker. De samenwerking heeft uiteindelijk veel meer opgeleverd dan ik destijds had gedacht. Sowieso commercieel gezien. Qua financiën zijn we er allemaal flink op vooruit gegaan. En nog steeds, tot op de dag van vandaag, gaan we erop vooruit vanwege de saamhorigheid, het netwerken, en de kennisdeling die je hebt. De groep is werkelijk een heel nauwe, energieke groep waarbij de beste hulp altijd dichtbij is.“

Locatie anders invullen

Wat zijn de grootste uitdagingen? Rob daarover: ‘We bevinden ons in een transitieperiode. De energietransitie maakt daar deel van uit. De totale transitie is echter veel groter dan dat. En dit heeft met name impact op de tankstations. Onze kracht is echter dat wij gevestigd zijn op de best bereikbare plekken van Nederland. Dat is nu, en dat zal over vijftig jaar nog steeds zo zijn. Alleen zul je de locaties wel op een andere manier in moeten gaan vullen. En ik denk dat, of ik weet het eigenlijk wel zeker, dat GemaQ daar een heel belangrijke rol in gaat vervullen. Dit is natuurlijk ook een onderdeel van het bestaansrecht van GemaQ. De basis wordt niettemin als retailorganisatie nog steeds gevormd door de inkopen, schap afspraken en dergelijke. Natuurlijk ook de diensten die geleverd worden en de raamovereenkomsten die afgesloten worden. We zien nog zoveel aanvullende mogelijkheden, naast het vele dat GemaQ al doet. GemaQ is gewoon een belangrijke factor om als tankstation in de toekomst relevant te blijven. Een onderdeel om uiteindelijk jouw vraagstuk goed te kunnen beantwoorden.”

Belang van ondernemerschap

In hoeverre blijft actief ondernemerschap van belang? Van Herpen vervolgt: ‘Je kunt uiteindelijk een geweldige formule neerzetten met alles erop en eraan; alleen als de ondernemer de juiste drive niet heeft, dan wordt het een harde dobber. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor het personeel. Als ik bij Hanex kijk naar Shell Vredeoord in Eindhoven, dat we eerder dit jaar in onze organisatie integreerde, en er daar een heel mooie shop van gaan maken evenals een mooie wasgelegenheid, en de medewerkers schieten vervolgens zwaar tekort… dan ga je het ook niet redden. Dus het is echt een totaalplaatje waar je continu mee bezig moet zijn. Je kunt GemaQ daarbij zien als een handvat, maar uiteindelijk moet je het zelf willen doen.”

Veel kansen en mogelijkheden

Er zijn veel ontwikkelingen gaande. Wat betekent dat voor de toekomst? Rob van Herpen: “De toekomst zie ik vol vertrouwen tegemoet. Ik stipte het al aan: qua mobiliteit hebben wij de beste locaties van Nederland, en die locaties blijven gewoon mega-interessant als dagelijks onderdeel van gastbezoeken. Alleen dan misschien met andere toevoegingen. Op een andere manier, maar het idee blijft hetzelfde. En niet iedereen hoeft dadelijk nog energie te tanken. Het autowassen, ophalen van je boodschappen en pakketjes, een lekker broodje eten of even je laptop openklappen, koffiedrinken… what ever?! Ja, er bestaan zoveel kansen en mogelijkheden. We zullen veel meer lokaal moeten gaan kijken naar de mogelijkheden.”

GemaQ de beste plek

Heb je nog een advies voor nog niet-aangesloten tankstationhouders? “Zeker”, zegt Rob stellig. “Ik weet zeker dat je als zelfstandige ondernemer van één locatie tot honderd of plus locaties, op geen betere plek zit dan bij GemaQ en qua rendement sowieso. En dat durf ik echt glashard te zeggen. Niet alleen v.w.b. rendement, ook qua informatie en qua netwerk. Je haalt het meeste uit onze club. Dus ik zie voor niemand reden om je niet aan te sluiten bij GemaQ. Dat meen ik serieus.”

Doe de test

Heeft u helder wat de grootste transities voor de komende 5 tot 10 jaar zullen zijn met relevantie voor uw tankstation, en wat dit zonder ingrijpen betekent voor uw omzetontwikkeling?(Vereist)
Is onderzocht en glashelder wat de functie van uw tankstation is in de ogen van de bezoekers?(Vereist)
Heeft u een scherp inzicht hoeveel zakelijke- en privérijders uw station bezoeken, hun bestedingsmogelijkheden, gezinssamenstelling, woonwijk, et cetera?(Vereist)
Heeft u de demografische, stedenbouwkundige en planologische ontwikkelingen in uw regio geïnventariseerd evenals de mogelijke consequenties voor u?(Vereist)
Beschikt u over een grondige concurrentieanalyse, waarbij u ook de lokale/ regionale retail en thuisbezorgmarkt geanalyseerd hebt?(Vereist)
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Binnenkort verschijnt het eerste magazine Vooruitgang. Een magazine boordevol indrukwekkende stories, interviews, praktische informatie en nieuws. Wil jij Vooruitgang ook ontvangen? Teken dan nu alvast in voor een gratis exemplaar.